en

Sudedamųjų dalių sąrašas

Sudedamoji dalis – bet kuri maisto žaliava, įskaitant maisto priedus, naudojama gaminti maisto produktą ir išliekanti gatavame produkte, nors ir pakitusiu pavidalu. (Jei pati maisto produkto sudedamoji dalis susideda iš kelių sudedamųjų dalių, pastarosios laikomos to maisto produkto sudedamosiomis dalimis).

 

Nebūtina nurodyti sudedamųjų dalių šių maisto produktų:

  • neluptų, nepjaustytų arba panašiai neapdorotų šviežių vaisių ir daržovių, įskaitant bulves;
  • gazuoto vandens, kurio apraše nurodyta, kad jis yra gazuotas;
  • fermentinių actų, gautų tik iš vieno pagrindinio produkto, jei nebuvo pridėta jokių kitų sudedamųjų dalių;
  • sūrių, sviesto, rauginto pieno ir grietinėlės, jei į juos nepridėta kitų sudedamųjų dalių, išskyrus pieno produktus, fermentus arba mikroorganizmų kultūras, kurie yra pagrindiniai šio produkto gamybos elementai, arba druskos, kuri yra reikalinga gaminant sūrius, išskyrus šviežius (nenokintus) ir lydytus sūrius;
  • produktų, sudarytų iš vienos sudedamosios dalies, jei produkto pavadinimas ir sudedamosios dalies pavadinimas sutampa arba produkto pavadinimas leidžia lengvai nustatyti sudedamosios dalies pobūdį.

 

Sudedamųjų dalių nebūtina nurodyti daugiau kaip 1,2 tūrio proc. alkoholio turintiems gėrimams, jeigu kiti teisės aktai nereglamentuoja kitaip. Tačiau bet kuri sudedamoji dalis, kuri įtraukta į minėtos higienos normos 5 priedą (maisto produktų alergenų sąrašas pateikimas žemiau), ženklinant nurodoma tada, kai jos yra gėrimuose, turinčiuose daugiau kaip 1,2 tūrio proc. alkoholio. Nurodant šias sudedamąsias dalis, rašomi žodžiai „Sudėtyje yra“, po kurių užrašoma atitinkamos(-ų) sudedamosios(-ųjų) dalies(-ių) pavadinimas(-ai). Šie žodžiai nebūtini, kai sudedamoji dalis konkrečiu savo pavadinimu jau yra įtraukta į sudedamųjų dalių sąrašą arba į parduodamo gėrimo pavadinimą.

 

Maisto produktų alergenų sąrašas:

  1. Gliteno turintys javai (t. y. kviečiai, rugiai, miežiai, avižos, spelta, kamut arba jų sukryžmintos atmainos) ir jų produktai
  2. Vėžiagyviai ir jų produktai
  3. Kiaušiniai ir jų produktai
  4. Žuvis ir jos produktai
  5. Žemės riešutai ir jų produktai
  6. Sojų pupelės ir jų produktai
  7. Pienas ir jo produktai (įskaitant laktozę)
  8. Riešutai, t. y. migdolai (Amygdalus communis L.), lazdynų riešutai (Corylus avellana), graikiniai riešutai (Juglans regia), anakardžiai (Anakardium occidentale), karijos (Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch), bertoletijos (Bertholletia excelsa), pistacijos (Pistacia vera), makadamijos ir Kvinslendo riešutai (Macadamia ternifolia) bei jų produktai
  9. Salierai ir jų produktai
  10. Garstyčios ir jų produktai
  11. Sezamų sėklos ir jų produktai
  12. Sieros dioksidas ir sulfitai, kurių koncentracija didesnė kaip 10 mg/kg arba 10 mg/l, išreikšti kaip SO2“.